Popis
Léčivé účinky
Mandle podporují růst vlasů, nehtů a zpevňují kosti a zubní sklovinu. Jejich konzumace se doporučuje při osteoporóze a demineralizaci kostí. Mandle jsou dobrým zdrojem energie pro diabetiky, mají pozitivní účinky na srdce a cévy a stejně jako vlašské ořechy snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi. Posilují celkový imunitní systém organismu, nervovou soustavu, pomáhají lépe překonat stres, deprese, únavu a taky zlepšují průběh akné.
Lískový oříšek obsahuje spoustu minerálů a vitaminů, mezi kterými nechybí B1, B2, C a E. Dále obsahuje bor, chrom, draslík, fosfor, hořčík, kvalitní oleje, kyselinu listovou a pantotenovou, mangan, měď, vápník, vlákninu, selen, zinek, železo a další organismu prospěšné látky. Snižují riziko infarktu, žlučníkových kamenů i onemocnění cukrovkou. Lískové oříšky také snižují hladinu cholesterolu a jsou také vhodným zdrojem bílkovin.
Kešu ořechy se nazývají taky "Hořčíková bomba" kvůli vysokému obsahu hořčíku. Kromě hořčíku je v nich obsaženo také železo, draslík a fosfor. Hořčík se v těle zapojuje do spoustu metabolických funkcí, obzvlášť do přenosu nervových impulsů. Hořčík je velice důležitý pro správnou činnost svalů, nervů a pro správnou stavbu kostí. Je prevencí proti infarktu a udržuje zdravý oběhový systém. Hořčík také působí jako uklidňující prostředek a lidé, kteří ho mají nedostatek, mohou trpět podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce či arytmiemi. Průměrný příjem hořčíku by měl činit přibližně 300 mg denně, přičemž kešu oříšky obsahují až 260 mg hořčíku na 100 g.
Vlašské ořechy jsou lékem na sexuální problémy a neplodnost, při angině pectoris, diabetes, při poruchách nervové soustavy. Snižují riziko infarktu myokardu, také srážlivost krve a její hustotu, krevní tlak. Pomáhají udržovat pružnost cév a brání ateroskleróze. Také snižují riziko mozkové mrtvice a podporují činnost mozku. Jejich konzumace je vhodná při podváze. Vlašské ořechy napomáhají snižovat vysoký ldl cholesterol (doporučuje se denně jíst 80g ořechů po dobu 2 měsíců). Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu a posilují střeva. Pro jejich nízký obsah sodíku jsou vlašské ořechy vhodné pro nemocné s ledvinovými chorobami a dnou.
Rozinky jsou ve srovnání s čerstvým ovocem mnohem bohatším zdrojem vitaminů skupiny A, B, C, E a K, minerálních látek a stopových prvků (vápnik, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek a draslík). Obsahují taktéž antioxidanty, aminokyseliny, sacharidy, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je příznivá pro zažívací soustavu a prevenci častých civilizačních onemocnění. Díky obsahu železa jsou vhodné při anémii (chudokrevnosti) a díky antioxidantům snižují vznik rakoviny žaludku a střev. Jedním z antioxidantů, který je schopný snížit riziko některých onemocnění spojených se stárnutím, je fytonutrient.
Kokosový ořech má i léčebné účinky, protože obsahuje mnoho fosforu, draslíku a hořčíku, kterého má kokos více než maso. Hořčík v našem těle přispívá ke zdraví chrupavek a k pevnosti kostí. Jeho nedostatek může způsobovat křeče a dráždit nervovou soustavu. Kokosové plátky - chipsy jsou jednou z mnoha variant jak zkonzumovat bílou dužinu kokosového ořechu. Tato bílá dužina má řadu léčivých účinků jako třeba: zabraňuje odvápnění kostí, pomáhá při potížích s osteoporózou, snižuje bolesti pohybového ústrojí a to zejména bolesti zad. Jádra kokosu ovlivňují dobrý stav pokožky a zubní skloviny. Má také vysoký obsah vitaminu B a přestože obsahuje více nasycených mastných kyselin, nezpůsobuje aterosklerózu a jeho konzumace nepodporuje tvorbu cholesterolu, jak jsme se dříve mylně domnívali.
Průměrné výživové hodnoty ve 100g:
Energie: |
2 345 kJ/562 kcal |
Tuky: |
36,5 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
13,2 g |
Sacharidy: |
29,6 g |
z toho cukry: |
13,5 g |
Bílkoviny: |
17,3 g |
Vláknina: |
8 g |
Sůl: |
<0,01 g
|
Složení: suché skořápkové plody: vlašské ořechy (20%), lískové ořechy (20%), mandle loupané (20%), kešu natural (20%), sušené ovoce: rozinky natural JUMBO (10, slunečnicový olej), kokos plátky (10%)
Země původu: vlašské ořechy (Slovensko), lískové ořechy (Azerbajdžán), mandle loupané (USA), kešu natural (Indie), rozinky natural JUMBO (10%), kokos plátky (10%)
Informace pro alergiky: může obsahovat stopy ostatních skořápkových plodů a sezamu
Skladování: skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.