Popis
Léčivé účinky
Sušené fíky jsou na rozdíl od čerstvých ochuzeny pouze o podíl vody, ale zůstávají v nich všechny živiny. Žádný jiný druh ovoce neobsahuje takový podíl minerálů jako právě fíky.
Fíky mají na rozdíl od jiného ovoce poměrně málo vitaminu C a provitaminu A. Naproti tomu ale obsahují vápnik a fosfor, které hrají roli při obnově kostní tkáně a jsou tak doporučené například při osteoporóze. Fíky se vyznačují vysokém obsahem vlákniny a organických kyselin, které blahodárně působí na funkci trávicího ústrojí. Fíky patří k najzásaditejším druhům ovoce, a tím vyrovnávají kyselé reakce v těle a působí detoxikačně. Díky vysokému obsahu pektinu snižují obsah cholesterolu v krvi.
Fíky nás ochrání před kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem, špatným cholesterolem, problémy s kostmi, hemeroidy a premenstruačním syndromem. Změkčují dýchací cesty a tím ulehčují vykašlávání a zmírňují kašel. Konzumace fík se doporučuje při nachlazení čí chřipce a taky v případech chronické bronchitidy. Fíky jsou velmi vyhledávanou potravinou při anémii a fyzické či psychické únavě. Sušené fíky namočené do vody jsou užitečné při zácpě, protože zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev.
Fíkovník
Fikovník smokvoň je opadavý keř nebo malý strom roustoucí obvykle do výšky 3 až 5 m, někdy i 10 m.
Fikovník je pěstován právě pro své chutné plody, které se jedí čerstvé, nebo sušené. Rostlina je původem z jihovýchodní Asie, domovem je patrně i na Balkánském poloostrově a v jižním Španělsku. Již od stredověku je uměle vysazována v celém Středomoří v oblastech s mírnou zimou se fíkovníku daří i daleko od jeho původního rozšíření. V dnešní době se pěstují v teplých evropských zemích - v Řecku, Portugalsku, Turecku, na Kypru, v jižní Itálii, v jižní Francii a ve Španělsku.
Čerstvé fíky jsou na trhu poměrně vzácné, protože jejich přeprava a skladování je obtížné. V sušené podobě je najdeme na trhu po celý rok, samozřejmě nejvíce v předvánočním období. Od pradávna patří fíky společně s ostatním sušeným ovocem a ořechy k typickým zimním pochoutkám.
Chuťově výborná je i marmeláda z fíků nebo sirup. Skvěle se hodí k sýrům i jako přísada do zeleninových i ovocných salátů.
Před jídlem se doporučuje fíky přes noc namočit do vody, aby se rehydrovaly.
Průměrné výživové hodnoty ve 100g:
Energie: |
1 043 kJ/249 kcal |
Tuky: |
0,93 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,1 g |
Sacharidy: |
63,4 g |
z toho cukry: |
48 g |
Bílkoviny: |
3,3 g |
Vláknina: |
9,8 g |
Sůl: |
0 g |
Složení: fíky
Země původu: Turecko
Informace pro alergiky: může obsahovat stopy ostatních skořápkových plodů a sezamu
Skladování: skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
Foto je pouze ilustrační.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .